Milloin sisustussuunnittelija mukaan projektiin?

Tässä artikkelissa saat vinkkejä siihen, miten ja milloin kannattaa hyödyntää sisustussuunnittelijan palveluita.

Remonttikohteet

Remonttikohteessa paras vaihe ottaa suunnittelija mukaan, on se vaihe, kun remontista aletaan haaveilla. Suunnittelijan kanssa keskustelu tuo uudenlaista, ulkopuolista näkemystä siihen, mihin remontissa kannattaa panostaa, mikä on säilyttämisen arvoista ja miten saat remontoitavista tiloista arjessa toimivat ja viihtyisät.

Saat ajankohtaista tietoa materiaalikustannuksista ja mahdollisista ammattilaistöistä (remonttityöt, puusepäntyöt tms.). Useimmilla suunnittelijoilla on käytössään yhteistyökumppaniverkosto, jonka kautta saatat löytää myös remonttisi tekijät. Kaiken kaikkiaan panostus suunnitteluun varhaisessa vaiheessa, tuo useimmiten kustannussäästöjä, jotka jäisivät todennäköisesti muuten toteutumatta.

Suunnittelutyötä tehdään usein limittäin eri alan ammattilaisten kanssa (arkkitehdit, rakennesuunnittelijat, LVIS-suunnittelijat, valaistussuunnittelijat, timpurit jne.), jolloin tieto muutoksista siirtyy osapuolilta toisille ja muutoksia voidaan myös yhteisesti suunnitella.

Uudiskohteet

Uudiskohteen rakennusprojekti on laaja kokonaisuus, jossa päätöksiä tehdään valtava määrä, usein hyvin nopealla aikataululla. Jokainen päätös vaikuttaa kokonaisuuteen. Sisustussuunnittelija tuo mielenrauhaa ja selkeyttä värien, materiaalien ja kalusteiden valintaviidakossa sekä eri suunnittelu- ja työvaiheisiin liittyvällä tietämyksellään.

Uudiskohdeprojektissa sisustussuunnittelija kannattaa ottaa mukaan jo pohjan luonnosvaiheessa. Mitoitusten ja toiminnallisuuden kanssa päivittäin työskentelevä ihminen näkee useimmiten hyvin nopeasti, mikäli jokin mitoitus on pielessä tai ei tule toimimaan tilojen käyttäjien arjessa. Myös ovien kätisyydet, kulkuväylät ja säilytystilat ovat suunnittelijan syynissä.

Miten ja milloin suunnittelija kannattaa ottaa mukaan?

Nopein tapa ottaa suunnittelija mukaan rakennus- tai remonttiprojektiin, on tilakonsultaatio, jonka aikana käydään läpi remontoitavat tilat tai suunnitteilla olevan uudiskohteen konsultoinnin kohteena olevat tilat tai suunnitelmat.

Tilakonsultoinnin aikana keskitytään niihin seikkoihin, jotka askarruttavat mieltä juuri sillä hetkellä. Konsultointi on nopein tapa saada apua remontti- ja rakennusprojektin tiloihin ja sisustukseen liittyviin kysymyksiin. Myös ns. etäkonsultaatio onnistuu, jos asiakkaalla on lähettää kohteesta hyvät valokuvat, mahdollista videota sekä mittakaavassa oleva pohjakuva.

Kokonaiset tai puolikkaat suunnittelupäivät yhdessä suunnittelijan kanssa ovat käteviä silloin, kun remontilla tai rakentamisella on erityisen kiire aikataulu ja asiakkaalla itsellään on vahva käsitys tilojen toiminnallisuudesta, värimaailmasta ja tyylistä, ehkä myös joitain materiaalivalintoja on jo tehtynä.

Varsinaisen sisustussuunnittelutyön teettämiseen ammattilaisella, kannattaa varata aikaa useita viikkoja ja isojen remonttikohteiden tai uudiskohteiden kohdalla jopa kuukausia, sillä suunnittelijalla on yleensä useita projekteja yhtä aikaa työn alla ja jokainen suunnittelutyö etenee vaiheittain eri ammattilaisten kanssa yhteistyössä, jolloin kaikkien projektissa olevien aikataulut on saatava sovitettua yhteen. Suunnittelutyö on aina usean ammattilaisen yhteistyötä, mikä tarkoittaa, että suunnittelulle on jätettävä riittävästi aikaa, jos se halutaan tehdä kunnolla.

Uudiskohteessa sisustussuunnittelu voidaan aloittaa esimerkiksi jo 4-6 kk:tta ennen varsinaista rakentamisen aloittamista, riippuen toki hieman rakentamistavasta ja projektin muusta aikataulutuksesta. Remonttikohteissa aikataulut ovat projektikohtaisia, mutta hyvä nyrkkisääntö on olla heti yhteydessä sisustussuunnittelijaan, kun ajatus remontista herää. Näin varmistetaan  aikataulujen yhteensopivuus.

3D-visualisointi sisustussuunnittelussa

Nykyaikaiseen tila- ja sisustussuunnitteluun kuuluu olennaisena osana suunnitelmien 3D-visualisointi. Visualisointien avulla pääsee tutustumaan tiloihin ja tilan tunnelmaan ennen lopullisen päätösten tekoa. 3D-visualisointi usein sisältyy varsinaiseen sisustussuunnitteluun, mutta sitä on mahdollista tilata myös erillistyönä halutusta kohteesta.

/ Marika

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,