Kirjoittaja: Marika / Luovisio Pvm: syyskuu 19, 2016 Kategoria: Sisustussuunnittelu, Vinkki, Yleinen Kommentit: 0

Sisustussuunnittelijan valinta ei välttämättä ole helppoa, sillä nykyään on mistä valita. Annan sinulle muutaman vinkin, jotka voivat auttaa sinua päätöksenteossasi:

1. Järjestä henkilökohtainen tapaaminen sisustussuunnittelijan kanssa

Ihan ensimmäiseksi, ota kontakti sisustussuunnittelijaan ja sovi tapaaminen. Tapaaminen kasvokkain antaa sinulle ensiluokkaista tietoa siitä, millaista yhteistyö suunnittelijan kanssa tulee olemaan. Useimmiten ensimmäinen tapaaminen (alkukartoitus) on maksuton. Jos tapaamisen järjestäminen kasvokkain on haasteellista, kannattaa ehdottaa skype- tai puhelinpalaveria.

Oman kotisi suunnittelussa ei ole yhdentekevää, miten tulet toimeen sitä suunnittelevan ihmisen kanssa. Muista, että sisustussuunnittelussa moni asia rakentuu vuorovaikutukselle ja keskustelulle.

Tutustu sisustussuunnittelijaan ja hänen aiempiin töihinsä ennen tapaamista, niin tiedät, millaista suunnittelujälkeä on odotettavissa. Useimmiten sisustussuunnittelijat, joita suositellaan eteenpäin, ovat sellaisia, jotka ottavat asiakkaansa huomioon, tekevät tarkkaa ja oivaltavaa suunnittelutyötä ja hoitavat projektit moitteettomasti.

2. Käy sisustussuunnittelutarjous läpi huolella

Tarjous kannattaa pyytää aina kirjallisena ja käydä tarkasti läpi – silloinkin, kun suunnittelija on entuudestaan tuttu. Paikoin eteen tulee tilanteita, joissa tarjoukseen täytyy syystä tai toisesta palata. Tutustu tarjoukseen kaikessa rauhassa ja kysy rohkeasti lisätietoja. Näin saat paremmin kokonaiskuvan siitä, mitä suunnittelija sinulle tarjoaa.

Eri suunnittelijoiden tarjouksia voi olla haasteellista verrata toisiinsa suoraan, sillä jokaisella suunnittelijalla on hieman oma tapansa viedä projekteja eteenpäin ja laskea tarjoukset. Tuntimäärät ja -hinnat tai könttäsummat voivat vaihdella eri suunnittelijoiden välillä jonkin verran, mutta jos jokin hinta tai tuntiarvio poikkeaa radikaalisti muista saamistasi tarjouksista, kannattaa kysyä lisätarkennusta. Kiinnitä huomiota siihen, vastaako annettu tarjous sitä, mistä olet pyytänyt tarjousta.

3. Valitse sisustussuunnittelija oikeilla kriteetereillä

Sisustussuunnittelijan valintaa voisi verrata luottokampaajan tai perhelääkärin valintaan. Kun valinta tehdään oikeilla kriteereillä, olo on luottavainen. Suunnittelijan työjälkeen ja osaamiseen pitää pystyä luottamaan – yhteistyö saattaa parhaassa tapauksessa kestää monta vuotta ja poikia uusia yhteisiä projekteja. Useimmilla sisustussuunnittelijoilla on oma yhteistyösverkostonsa rakennusalan ja muiden sisustusalan osaajien kanssa. Näistä voi olla merkittävää etua projektissa.

Valintakriteereitä voivat olla esimerkiksi suunnittelijan ’signature look’, suunnittelijan työkokemus/koulutus, suunnittelijan jokin erikoisosaaminen tai persoona, aiemmat referenssit, hinta tai vaikkapa suunnittelijan saamat asiakassuositukset. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä.

Yleisesti ottaen valinta pelkän hinnan perusteella, voi koitua lopulta kalliiksi. Halpa tai kallis hinta ei nimittäin takaa mitään. Suunnittelijavalinta, joka tehdään syvemmällä tasolla ja itselle tärkeillä seikoilla, tuo mitä todennäköisemmin parhaan lopputuloksen.

/ Marika


marika_ritala-makinen_sisustussuunnittelijaKirjoittaja on IPMA Level D -sertifioitu projektiosaaja 5 vuoden projektikokemuksella, Suunnittelutoimisto Luovision perustaja, yrittäjä ja sisustussuunnittelija. Sydäntä lähellä ovat niin lapsiperheet, tilojen toiminnallisuuden ja visuaalisuuden suunnittelu kuin ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi kotona ja työpaikalla.

Tutustuu mielellään uusiin ihmisiin ja tulee viivana visiitille, kun pyydetään.