Kirjoittaja: Marika / Luovisio Pvm: helmikuu 28, 2017 Kategoria: Rakentaminen ja remontointi, Sisustussuunnittelu, Vinkki, Yleinen Kommentit: 0

Tässä artikkelissa saat vinkkejä siihen, miten ja milloin kannattaa hyödyntää sisustussuunnittelijan palveluita.

Remonttikohteet

Remonttikohteessa paras vaihe ottaa suunnittelija mukaan, on se vaihe, kun remontista aletaan haaveilla. Suunnittelijan kanssa keskustelu tuo uudenlaista, ulkopuolista näkemystä siihen, mihin remontissa kannattaa panostaa, mikä on säilyttämisen arvoista ja miten saat remontoitavista tiloista perheellesi toimivat ja miellyttävät.

Saat ajankohtaista tietoa materiaalikustannuksista ja mahdollisista ammattilaistöistä (remonttityöt, puusepäntyöt tms.). Useimmilla suunnittelijoilla on käytössään yhteistyökumppaniverkosto, jonka kautta saatat löytää myös remonttisi tekijät. Kaiken kaikkiaan panostus suunnitteluun varhaisessa vaiheessa, tuo useimmiten kustannussäästöjä, jotka jäisivät todennäköisesti muuten toteutumatta.

Suunnittelutyötä tehdään usein limittäin eri alan ammattilaisten kanssa (arkkitehdit, rakennesuunnittelijat, LVIS-suunnittelijat, valaistussuunnittelijat, timpurit jne.), jolloin tieto muutoksista siirtyy osapuolilta toisille ja muutoksia voidaan myös yhteisesti suunnitella.

luovisio_mallinnus

Remontti voidaan myös visualisoida ennen varsinaisten muutostöiden aloitusta.

Uudiskohteet

Uudiskohteen rakennusprojekti on laaja kokonaisuus, jossa päätöksiä tehdään valtava määrä, usein hyvin nopealla aikataululla. Jokainen päätös vaikuttaa kokonaisuuteen, ja useimmiten tunteet ovat pinnalla päätöksiä tehtäessä.

Etenkin ensimmäistä kertaa rakentavalle rakennusprojekti voi olla kova koettelemus, johon sisustussuunnittelija voi tuoda mielenrauhaa ja selkeyttä värien, materiaalien ja kalusteiden valintaviidakossa sekä eri suunnittelu- ja työvaiheisiin liittyvällä tietämyksellään.

Rakennusprojektissa sisustussuunnittelija kannattaa ottaa mukaan jo talopohjan luonnosvaiheessa. Mitoitusten ja toiminnallisuuden kanssa päivittäin työskentelevä ihminen näkee useimmiten hyvin nopeasti, mikäli jokin mitoitus on pielessä tai ei tule toimimaan perheen arjessa. Myös ikkunoiden ja ovien kätisyydet, kulkuväylät ja arjen säilytystilat ovat suunnittelijan syynissä.

Uudiskohteen LVI- ja sähkösuunnitelmaluonnokset avautuvat nekin eri tavalla sisustussuunnittelijan kanssa jutellessa. Tarvittaessa suunnittelija voi konkretisoida ja havainnollistaa niitä myös esimerkkien avulla.

projektio_makkari_2

Ote sisustussuunnitelmasta

 

ylellinen_makuuhuone_Luovisio

Makuuhuone valmiina

Miten ja milloin suunnittelija kannattaa ottaa mukaan?

Nopein tapa ottaa suunnittelija mukaan rakennus- tai remonttiprojektiin, on 2 tunnin sisustuskonsultaatio, jonka aikana käydään läpi remontoitavat tilat tai suunnitteilla olevan uudiskohteen konsultoinnin kohteena olevat tilat tai suunnitelmat.

Konsultoinnin aikana keskitytään niihin seikkoihin, jotka askarruttavat mieltäsi juuri sillä hetkellä. Konsultointi on nopein tapa saada apua remontti- ja rakennusprojektin sisustuskysymyksiin. Myös ns. etäkonsultaatio onnistuu, jos asiakkaalla on lähettää kohteesta hyvät valokuvat sekä mittakaavassa oleva pohjakuva.

Suunnittelupäivät (4 h) ovat käteviä silloin, kun remontilla tai rakentamisella on kiire aikataulu ja itselläsi on jonkinlainen käsitys värimaailmasta ja tyylistä, ehkä myös mahdollisia materiaalivalintoja jo tehtynä.

Varsinaisen sisustussuunnittelutyön teettämiseen, kannattaa varata aikaa useita viikkoja, sillä suunnittelijalla on yleensä useita projekteja yhtä aikaa työn alla. Uudiskohteissa suunnittelutyö on usean ammattilaisen yhteistyötä, mikä tarkoittaa, että suunnittelulle on jätettävä riittävästi aikaa, jos se halutaan tehdä hyvin.

Suunnittelutyön tilaaminen pika-aikataululla ei useinkaan ole mahdollista, sillä suunnittelutyöhön sisältyy sekä suunnittelijan tekemää jalkatyötä, jossa suunnittelija etsii ja hakee materiaalinäytteet asiakkaan puolesta että itse suunnitteluaikaa, jossa suunnittelija piirtää pohjakuvat, mahdolliset työkuvat ja tekee 3D-visualisoinnit asiakkaalle muutoksen toteutusta varten.

Uudiskohteessa sisustussuunnittelu voidaan aloittaa esimerkiksi jo 4-6 kk:tta ennen varsinaista rakentamisen aloittamista, riippuen toki hieman rakentamistavasta ja projektin muusta aikataulutuksesta. Remonttikohteissa aikataulut ovat enemmän projektikohtaisia.

3D-visualisointi sisustussuunnittelussa

Nykyaikaiseen tila- ja sisustussuunnitteluun kuuluu olennaisena osana suunnitelmien 3D-visualisointi. Visualisointien avulla pääset tutustumaan tiloihin ja tilan tunnelmaan ennen lopullisen päätösten tekoa.

3D-visualisointia usein sisältyy varsinaiseen sisustussuunnitteluun, mutta sitä voidaan tilata yksittäisenä työnä halutusta kohteesta.

Tyohuoneen_sisustussuunnittelu_visualiasointi2

Sisustussuunnitelman 3D-visualisointikuva työhuoneesta

/ Marika

Lue myös aiempi kirjoitukseni siitä, miten sisustussuunnittelija kannattaa valita.
Kannattaa lisäksi testata, tarvitsetko sisustussuunnittelua vai sisustuskonsultointia.