Sisustuksen suunnittelussa, kuten missä tahassa muussakin rakentamisen ja remontoimisen osa-alueessa on kompastuskiviä, jotka voidaan useimmiten välttää oikeanlaisella tiedolla, ymmärryksellä ja hyvällä suunnittelulla.

Tässä muutama kullanarvoinen vinkki, jotka huomioimalla vältät pahimmat karikot pintamateriaalivalinnoissa.

1. Valitse materiaali paikkaan, johon se ominaisuuksiensa puolesta soveltuu

Pintamateriaalien valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota materiaalin teknisiin ominaisuuksiin ja siihen, miten sen voidaan asentaa. On selvitettävä, millaiset olosuhteet ovat materiaalille suotuisat. Paperitapettia ei esimerkiksi asenneta eteiseen pienten kurasormien korkeudelle, eikä laminaattia tilaan, jossa se joutuu veden kanssa tekemisiin. Kummassakin tapauksessa materiaali joutuisi olosuhteisiin, joihin sitä ei ole suunniteltu. Myös tietyt materiaaliominaisuudet, kuten vaikkapa materiaalin liukkaus tai puhdistettavuus, rajaavat materiaalin käyttöä.

2. Käytä valinnoissa aitoja materiaalimalleja

Jos valitset seinän tai lattian värin blogikirjoituksien, valokuvan tai muistikuvan perusteella, saatat joutua karvaasti pettymään. Materiaalien sävyt elävät tilan valaistuksen mukaan, mikä vaikuttaa väriaistimukseen ja fiilikseen, jotka materiaalista välittyvät.

Kun haluat olla varma oikeasta sävystä, tee valinta aidoista materiaalimalleista paikan päällä tilassa, johon materiaali tullaan asentamaan. Maalisävyt voit varmistaa testimaalauksella paikan päällä. Huomioi valintaa tehdessä myös materiaalin asennussuunta ja tarkastele sitä tilassa asennuksen suuntaisesti.

3. Huomioi pintamateriaalien puhdistettavuus, käytännöllisyys, kestävyys ja turvallisuus

Niin kauniilta kuin kodit näyttävätkin sisustuslehdissä, perehdy aina huolellisesti unelmiesi pintamateriaalin ja värin ominaisuuksiin, ennen lopullista valintaa. Esimerksiksi tummalla vaakapinnalla pöly on valitettavan usein pääroolissa, eikä siitä pääse eroon kuin hetkeksi. Kosteissa tiloissa vaakapinnalla olevassa mustassa materiaalissa näkyy lisäksi saippuatahrat ja mahdolliset kalkkijäämät. Valkoisella vaakapinnalla näkyvät taasen tummat hiukset ja karvat sekä pöly. Jos et ole varma, siitä miten materiaali käyttäytyy, tee testi aidolle mallipalalle.

Ennen materiaalin valintaa käy läpi materiaalin puhdistettavuus ja yllä mainitut luonnolliset ominaisuudet, joita vastaan on usein vaikea taistella. Mieti valintaa käytännöllisyyden ja kestävyyden kannalta. Äläkä unohda turvallisuutta.

4. Huomioi pintamateriaalivalinnoissa kaikki tilan käyttäjät

Kun teet materiaalivalintoja, huomioi kaikki tilan käyttäjät. Oikeanlaiset materiaalit helpottavat arkea etenkin lapsiperheessä ja perheessä, jossa on lemmikkejä. Isolle koiralle esimerkiksi laminaatti voi olla liukas. Perusparketti ei kestä keskikokoisten ja isojen koirien spurttailua. Tietyn sävyisissä lattiamateriaaleissa myöskin näkyvät hiekka, murut ja karvat enemmän kuin toisissa.

Lapsiperheissä pintamateriaalien turvallisuuteen, puhdistettavuuteen ja kestävyyteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

5. Määrittele pintamateriaalibudjetti etukäteen ja mieti mihin se perustuu

Valintoja tehdessä ei kannata tuijottaa ainoastaan materiaalin yksikköhintaa, sillä rakennus- ja remonttiprojektissa se voi tuoda ikäviä yllätyksiä. Tee itsellesi aputaulukko, jonka mukaan lasket todelliset pintamateriaalikustannukset kustakin tilasta todellisten menekkien mukaan. Ota mukaan katto, lattia, kukin seinä ja mahdolliset katto- ja lattialistat. Huomioi myös ammattityön osuus. Näin hinnat eivät pääse yllättämään missään vaiheessa ja voit tarpeen mukaan tarkastella, miten muutokset neliöhinnoissa vaikuttavat budjettiin.

Ennen budjetointia, mieti minkä perusteella haluat tehdä suurimman osan pintamateriaalivalinnoista: laadukkuus, kestävyys, edullinen hinta, ekologisuus vai jokin muu seikka. Näihin jokaiseen liittyy tietty kustannusaspekti, jonka huomioiminen helpottaa budjetointivaiheessa.

Hyvää ja kestävää materiaalia saa harvemmin halvalla, mutta kalliskaan materiaali ei kestä tilassa, johon se ei ominaisuuksiensa puolesta sovellu.

Jäitkö kaipaamaan lisätietoa? Lue myös Etuovi.com:lle kirjoittamani artikkeli: Sisustussuunnittelijan 4 vinkkiä kodin pintamateriaalien valintaan

—-

Jos haluat tehdä pintamateriaalien suunnittelua itse, mutta varmistua siitä, ettei virhevalintoja pääse tapahtumaan, voit palkata sisustussuunnittelijan myös muutamiksi tunneiksi käyttöösi. Suunnittelutoimisto Luovisio tarjoaa sekä sisustuskonsultaatiota että suunnittelupäiviä tällaisiin tilanteisiin. Jos mietit, miksi käyttää ammattilaista, suosittelen tutustumaan artikkeliini, jossa paljastan 5 seikkaa, miksi kannattaa käyttää sisustussuunnittelijaa.

Marika Ritala-Mäkinen
Sisustussuunnittelija, 3D-visualisoija, yrittäjä
puh. 044 537 6844, marika@luovisio.fi